Musiikintekijän avara maailma – monipuolinen yleisopas

|
Image

Timo Luukkosen Musiikintekijän avara maailma on monipuolinen opas musiikin tekijyyteen. Kirjan keskiössä on biisin tekeminen ja sitä lähestytään todella monesta suunnasta. Kirjassa esitellään harjoittelusta, bänditoiminnasta, studiotyskentelystä ja konemuusikon hommista lähtien tuottajiin, edunvalvojiin, sopimuksiin, lainsäädäntöön ja musiikkibisnekseen liittyviä asioita musiikin teoria-asioita unohtamatta. 

Lopussa on vielä populaarimusiikin historiaa todella yleistettynä, mutta silti monipuolisesti listattuna tekijänoikeussanastoakaan unohtamatta. 

Kirja on todellinen runsaudensarvi, joskin jo ennalta voi arvata, että todella monitahoisesti aihetta käsittelevässä n. 250 sivun kirjassa ei mihinkään aiheeseen mennä syvälle, vaan enemmänkin herätellään kiinnostusta eri osa-alueita kohtaan. Monessa osiossa on huomioon otettavista asioista erinomaisia listauksia, joilla pääsee alkuun mietinnässä.
Joitain vähän irrallisen tuntuisia lauseita on siellä täällä, joista voi kysyä, miksi juuri tämä on nostettu erillisenä esiin. Oletettavasti juuri kiinnostuksen lisäämiseksi. 

Pidän erittäin hyvänä kirjassa esitettyjä hakusanoja aina kyseiseen aiheeseen liittyen. Ei siis suoria linkkejä, koska niitä aina tulee ja menee, mutta jonkin asian löytäminen sopivilla hakusanoilla voi joskus olla haastavaa. 

Valtavasti lisää tietoa on tarjolla hakusanoilla, kirjassa mainituilla lähteillä ja populaarimusiikin historian artisti- ja biisilistoilla. 

Lähteet on merkitty ”luettavaa” otsikolla sekä aiheen perään että kirjan lopussa, ehkä perinteinen lähdeluettelo olisi selkeämpi. 

Kirja on hyvin kirjoitettu, kieli on sujuvaa sisältäen vain vähän kirjoitus- ja asiavirheitä. Huumoriakaan ei ole unohdettu, mutta pieni vaaranpaikka on joissain sarkastisissa lauseissa, jotka joku lukija voi ottaa faktana.

Suosittelen lämpimästi tätä monipuolista kirjaa kaikille musiikkialasta kiinnostuneille.

 

Musiikintekijän avara maailma

Kirjoittaja: Timo Luukkanen
Julkaisija: Spiridom (2023)