"Monen vuoden jälkeen: Radiomiehen muistelmat" on avoin kurkistus radiomiehen elämään

Image

Kirjan päähenkilö ei ehkä esittelyitä kaipaisi, mutta ajan hengen mukaisen historiattomuuden vuoksi kerrataan perusasiat: Jarmo ”Jake” Nyman on yli 50 vuoden uran Yleisradiossa tehnyt ikoninen radioääni, toistakymmentä populaarimusiikin tieto- ja hakuteosta kynäillyt ja lukuisilla palkinnoilla kruunattu toimittaja.
Käyttäisin sanaa ”legenda”, jollei mies itse olisi sitä niin pontevasti tuoreessa omaelämäkerrassaan Monen vuoden jälkeen: Radiomiehen muistelmat tuominnut.

Vaikka Nymanista on tullut suoranainen brändi radiotyönsä myötä, hän on aina korostanut ohjelmiensa sisältöä ennen omaa julkisuuttaan. Niinpä elämäkerta onkin yllättävän avoin kurkistus miehen henkilökohtaisimpiinkin asioihin, karuista lapsuuskokemuksista kahden lapsen ja elämänkumppanin kuolemaan asti. Maailma näyttää kohdelleen Jakea ankarammin kuin kohtuullista olisi.

Henkilöhistoriaa kertoessaan teos kuvaa kiinnostavasti myös Yleisradion, erityisesti Rockradion ja Radiomafian tarinaa.
Nuorempien polvien voi olla mahdotonta kuvitella millaisessa vähäjärkisen lapsipuolen asemassa ns. kevyt musiikki on Ylessä ollut, mutta mitä pöyristyttävimmät esimerkit populaarimusiikin vähättelystä seuraavat kirjassa toisiaan, eikä niitä ole syytä epäillä liioitelluiksi.

Vaikka Nymanin työsuhde Yleisradioon jatkuu edelleen freelance-pohjalta suositun Muistojen Bulevardi -ohjelman toimitustiimin jäsenenä, ei radiomies muistelmissaan soita sordiino päällä. Ansaittua kritiikkiä saavat tarvittaessa niin kollegat kuin myös esimiesporras. Toki kehujakin jaetaan.

Ylen äskettäisiä päätöksiä pitkäikäisten juurimusiikkiohjelmien lopettamisesta Nyman kommentoi näin: ”Jos Jeesus laskeutuisi taivaasta Pasilaan ja ilmoittaisi haluavansa tehdä bluesin erikoisohjelman, se ei olisi ihme. Ihme olisi jos hänen annettaisiin tehdä se.”

Suosittelen radiomiehen muistelmia lämpimästi erityisesti äänikirjana. Lukija on nimittäin Jake itse, ja äänenkäytön ammattilaisena hän kertoo tarinan, ei pelkästään lue. Lopputulos on yhtä onnistunut kuin Onnenpäivä.

 

Monen vuoden jälkeen: Radiomiehen muistelmat (Gummerus, 2023).
Kirjoittanut: Jake Nyman
Kovakantinen kirja, saatavana myös e-kirjana sekä äänikirjana.