Kaikki Liikkuu – Lev Termenin Ihmeellinen Elämä

|
Image

Elektronisten soittimien joukossa on erikoisuus, jota soittajan ei tarvitse musisoidessaan koskettaa. Ja tästä soittimesta aloittelijakin saa ensiyrityksellä ulos samalta kuulostavan äänen kuin mestari. Tosin soittimen todellinen hallinta on äärimmäisen vaikeaa ja vaatii perusteellisen harjoittelun.

Kyseessä on theremin, jo yli 100 vuotta sitten Neuvostoliitossa kehitetty kahden sensoriantennin yhteistoimintaan perustuva ja keksijänsä fyysikko ja muusikko Lev Termenin mukaan nimetty monofoninen soitin. Laitteesta kaavailtiin jopa Neuvostoliiton kansallissoitinta ja Termen itse esitteli keksintöään kiertueilla ympäri Eurooppaa.

Tämän jälkeen keksijä siirtyi Yhdysvaltoihin, jossa hänet tunnettiin nimellä Léon Theremin. Soitin patentoitiin ja RCA alkoi valmistaa sitä myyntiin. Amerikkalaisetkin innostuivat soittimesta, vaikkakaan se ei kaupallinen menestys ollut eikä keksijä hyötynyt siitä rahallisesti.

Kivi Larmolan sarjakuvakirja Kaikki Liikkuu kertoo Termenin elämästä paljon enemmän kuin vain yhden laitteen historian. Itse asiassa soitin on jo valmis kirjan sivulle 20 tultaessa, eikä sen kehittämisestä ole tarinaa tässä. Kirjassakin soitin theremin on vain sivuosassa, vaikka keksijänsä elämän myöhemmille suuntaviivoille sillä kuitenkin oli keskeinen vaikutus.

Termenille tapahtui paljon, mutta kirjasta saamme lukea, että Neuvostoliiton virkamiehet ja virastot ohjailivat hänen elämäänsä Yhdysvalloissakin ja järjestivät paluun kotimaahan 1938 – ja saman tien lähettämisen vankileirille, jossa keksiminen ja musiikkihommatkin jatkuivat, ainakin jossakin määrin.
Vaikkei Termen ollut poliittisesti aktiivinen, hänen kohtalonsa valtaapitävien siirreltävänä muistuttaa itäisen naapurimme nykyisistäkin toimintatavoista.

Termen eli lopulta vanhaksi, aina 1993 asti ja 97-vuotiaaksi. Hänen loppuelämästään ja muista keksinnöistä en paljasta lisää tässä, kirja kertoo näistäkin ja lukijalle jääköön vielä yllätyksiä.

Larmola on työstänyt sarjakuvaromaaniaan pitkään, ja siitä kiitos. Kiinnostus thereminiä kohtaan on taas herännyt kirjan ansiosta ja tuota yli 100-vuotiasta instrumenttia on musiikkikaupoista helposti saatavissa.

Kaikki Liikkuu – Lev Termenin Ihmeellinen Elämä
Tekijä: Kivi Larmola
Manitou Oü / Rosebud, 2024. 136 sivua.
ISBN 978-9627-3-1359-6