Taikurin apulainen – Onnensoturi Yari muistelee

|
Image

SE-yhtyettä liidannut Jari Knuutinen(s. 1957) nousi 1970-luvun lopulla esiin omintakeisen musiikin tekijänä osana Love Recordsin värikästä rosteria. SE ei ponnistanut koskaan valtavaan kansansuosioon, mutta Yari keräsi musiikillaan niin kriitikoiden, muiden musiikintekijöiden kuin myös vaihtoehtoisemman musiikin diggareiden huomion. 1990-luvulla miehelle aukeni uusi ura tv- ja elokuvasäveltäjänä ja projekteja Litku Klemetin, 22-Pistepirkon, Kotiteollisuuden, Mari Rantasilanja muun muassa Eläkeläisten kanssa.

 

Liken alkukeväästä julkaisema elämäkerta Taikurin apulainen (muistelee) on kirja uskaltamisesta ja heittäytymisestä omien intohimojen vietäväksi. Ylioppilaslakki jää saamatta, konservatorio jää kesken, intti ja ajokortti jäävät väliin – nuoren miehen valintoja, jotka saisivat useimmat vanhemmat halkeamaan huolesta – mutta niin vain Yari luovii läpi elämän pitäen päänsä pinnalla.

Ura etenee töyssyisesti, mutta ehdottoman omaehtoisesti. Esimerkiksi 1990-luvun alussa koottu MXYZPTLK on varmasti ollut bändinimenä keikkamyyjän ja levy-yhtiön painajainen. Muutto Helsinkiin tai Tampereelle Polvijärven Sotkuman kylän sijasta olisi varmasti avannut ihan uusia työmahdollisuuksia. Tehdyt valinnat synnyttivät kuitenkin poikkeuksellisen elämän.

Tämän elämäntarinan ylöskirjaaminen tuo virkistävän maakunnan näkökulman kotimaiseen musiikkielämän historiankirjoitukseen. Ajoittain Yari intoutuu myös piikikkääksi, mutta ei kuitenkaan aiheetta. Tekijänoikeusasiat ja kulttuuripolitiikka saavat tekstissä ansaittua pöllytystä. Yksityiselämästään hän avautuu melko niukasti ja vasta ihan kirjan loppumetreillä.

Kirjoittajan oman kuvauksen mukaan kirja on ”kahdeksan vuosikymmenen harhaileva matkakertomus”. Yarin dramaturgiantaju tekee kuitenkin ajoittain rönsyilevästä tekstistä nautittavaa luettavaa. Enemmän lukukokemusta hidastaa se, että lukiessa syntyy tarve etsiä kuultavaksi tekstissä mainittuja bändejä ja biisejä, jotka ovat päässeet unohtumaan. Onneksi Spotifyssä on nyt kirjaan liittyvä soittolista.

Mielenkiintoisen ajankuvan lisäksi lukija saa monet hyvät naurut, muun muassa jazz-standardien vaaroihin liittyvästä anekdootista ja eksoottisesta uutuuskasvista nimeltä paprika.

Kirja lupailee myös jatkoa ansaittua taiteilijaeläkettä nauttivan taiteilijan tarinalle – tiettävästi Yarin uusi soololevy on tekeillä ja kirjoittaminenkin vaikuttaa mielekkäältä.

 

Taikurin apulainen (muistelee)

Kirjoittaja: Jari Knuutinen

Kustantaja: Like, 2023

ISBN: 978-951-14569-0-2

••• 

Tämä kirja-arvio on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 3/2023.  Jos pidit juttua antoisana tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.