Sielukasta! – Soulin kuninkaallisia

|
Image

Kun tieto on tiivistä, lukeminen tuppaa hidastumaan. Niin nytkin: yli 400 sivua soulille omistettua tekstiä sisältää niin runsaasti henkilön- ja paikannimiä, vuosilukuja sekä levytettyjä kappaleita koskevaa dataa, että eteneminen ottaa aikansa. Etenkin, jos souliin tutustuu ilman pohjatietoja, jolloin on luontevaa katkaista lukeminen ajoittain, koska juuri tekstissä mainitun ja entuudestaan itselle tuntemattoman artistin levytys saattaa hyvässä lykyssä löytyä jostain suoratoistopalvelusta ja sehän olisi mielenkiintoista nyt myös kuulla…

 

Kirjan johdanto kuvaa teoksen laatimisessa noudatetut periaatteet, ja johdantoa seuraava Soulin lyhyt oppimäärä puolestaan avaa kahdeksan luvun (sekä kirjallisuus- että levylistauksen) kautta tarkasteltavan genren olemusta ja sen häilyviä rajoja. 

Pohdinta on ansiokasta, sillä yhtä lailla mustaan gospeliin kuin bluesiinkin juureutuva tyylisuunta on saanut merkittävästi vaikutteita doo-wopista, varhaisesta rock’n’rollista ja jazzistakin. Toisesta suunnasta tarkasteltuna soul on antanut pohjan funkille ja discolle. Jos mieli kaipaa tarkkapiirtoisia raja-aitoja, niitä ei löydy tämän teeman puitteista. Paras myöntyä tutkiskelemaan genreä joustavasti ja kulttuuriset taustat huomioiden. 

Pekka Valtosen tutkijankoulutus ja kokemus tietokirjailijana näkyy kirjan systemaattisessa rakenteessa. Teksti ei poukkoile eikä rönsyile vaan etenee paikkakunnittain esitellen alueen keskeiset vaikuttajat. Kirjoittaja tohtii nostaa kuninkaallisten joukkoon myös prinssejä ja prinsessoita, jotka syystä tai toisesta eivät lopulta nousseet valtaistuimelle. Hyvä niin.

Yhteiskunnallisten olojen kuvaus antaa perspektiiviä, ja esimerkiksi tiedot yleisten normien paineessa laulujen nimiin ja sanoituksiin tehdyistä muutoksista antavat ajattelemisen aiheita. Samoin kuvaukset siitä miten ihonväriin perustuva segregaatio muodosti epäluonnollisen ja epäinhimillisen muurin väestön eri osien välille.

Lukiessa tulee vääjäämättä mieleen, että luksuksen sijaan kulttuuri on arkea ja aikansa kuvaa, jota tutkimalla saa selkoa siitä millaisesta maailmasta nykyhetki versoaa. Jos kohta tuon kulttuurin välittämän kuvan ymmärtäminen vaatii tuekseen myös muuta tietoa lähihistoriasta. Sielukasta! – Soulin kuninkaallisia -kirjassa molemmat osatekijät ovat läsnä ja tukevat toisiaan. 

Jotkin kirjat luetaan kerralla läpi ja pannaan kiertoon. Toisia tutkitaan pikkuisen kerrallaan ja pannaan aina välillä hyllylle talteen. Sitten niihin palataan yhä uudestaan. Veikkaan että Sielukkuuden luotaus kuuluu niihin kestoteoksiin, joista oma henkilökohtainen kirjasto elämän myötä muodostuu.

 

 

Sielukasta! – Soulin kuninkaallisia

Kirjoittaja: Pekka Valtonen
Kustantaja: Aviador, 2023
ISBN: 978-952-38114-6-1

••• 

Tämä kirja-arvio on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 3/2023.  Jos pidit juttua antoisana tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.