Hyviä muistoja, huomenna suihkuun

|
Image

Tommi Liimatta on kirjailija, sarjakuvapiirtäjä ja kuvataiteilija. Hän toimii myös Absoluuttinen Nollapiste -yhtyeen laulajana, säveltäjänä ja sanoittajana. Vaikka Liimatta on nuori (s. 1976) elämäkertakirjallisuuden kohteeksi, Like Kustannus on julkaissut monitoimimieheltä nyt jo neljännen muistelmateoksen.

 

Manse – Markka-aika -teos sijoittuu vuosille 1996-2001. Kirja tarjoaa rehellisen kuvauksen parikymppisten nuorten elämästä uudessa kotikaupungissa, josta käsin pyritään luomaan omaehtoista uraa. Rahapula, aliravitsemus ja jopa kodittomuus vaivaavat ajoittain, mutta jano ei pääse yllättämään. 

Läpi kirjan kuukausitasolla tarkkailtava pankkitilin saldo peilailee mielenkiintoisesti myös mielialoja.

Artistihaaveita jarruttavat hajoavien keikka-autojen lisäksi yhteiskunnan normit. Maailma tarjoilee opiskeluja, varusmiespalvelusta ja yleistä aikuistumista perhesitoumuksineen. Ylioppilastodistuksensa polttanut Liimatta kaipaa yllättäen välillä ”normaaliutta”, mutta toisaalta asettaa itselleen esimerkiksi moukkuuden filosofiaan liittyvän dogman, joka sallii käydä suihkussa vain kahdesti kuukaudessa. Hulluuden rajoja lähestytään eri puolilta kuten nuoren taiteilijan reseptiin kuuluukin.

Liimatan Manse-muistelmat tuovat mieleen miesten ikäerosta huolimatta M.A. Nummisen omaelämäkerrat. Päivämääräntarkat ja yksityiskohtia vilisevät tekstit pursuavat kulttuurivaikuttajien nimiä. Kummankin taiteilijan repertuaari on huikean laaja, ja musiikillisestikin molemmat herrat lienevät myös persoonallisella lauluäänellään oman materiaalinsa parhaita tulkkeja. Yhtäläisyyksiä olen löytävinäni jopa kirjoittajien parisuhdekuvauksista, joissa Liimatta on avoimempi.

Finlandia-ehdokkaanakin olleen Tommi Liimatan tuore kirja on pätevä kuvaus kotimaisesta rockelämäntavasta, jossa artisti maksaa ja kuolema kuittaa univelat, oli valuutta sitten markka tai euro.

 

Manse – Markka-aika

Kirjoittaja: Tommi Liimatta
Kustantaja: Like-kustannus (2023)
ISBN: 978-951-1-46842-4