Flamenco guitar lessons VOL I – flamenco-kompit haltuun!

|
Image

Pitkän linjan flamencokitaristi Joonas Widenius (s. 1980) on tehnyt oppikirjan, jossa näytetään flamencon yleisimmät komppityylit (compás).

 

Varsinkin perustason oppimateriaalia flamencosta on julkaistu hyvin kitsaasti. Niinpä kirja, ”Flamenco guitar lessons VOL I – Compás material” on herättänyt heti julkaisuviikollaan kiinnostusta ulkomaita myöten.

Widenius on tunnettu flamencoa ja klassista kitaramusiikkia yhdistelevästä tyylistään. Kiertueet ovat ulottuneet Euroopassa varsinkin Saksaan, ja kuuntelijoita on ympäri maailmaa. Idea oppikirjaan syntyi siitä huomiosta, että flamencosta saatavilla oleva materiaali oli pääasiassa pitkälle edistyneille.

”Hyvin harva kuitenkaan tekee ammattilaisille suunnatuilla opuksilla mitään, kun haluaa ottaa flamencon perusteet haltuun”, Widenius sanoo.

Motiivit kirjan julkaisulle löytyvät hänen omasta taustastaan. Vaikka Pohjois-Suomessa sai 1990-luvulla konservatoriotason klassisen kitaran opetusta, ei flamencokitaraan ollut saatavilla materiaalia, varsinkaan kompin soittoon.

”Compáksen soitto värittää kaikkea, se on suurin murheenkryyni. Falsettoja, eli lyhyitä kitarasooloja, on saatavilla vaikka kuinka, mutta mitä aloittelija tekee Paco de Lucían nuoteilla? Ne ovat vasta lopputason juttuja”, sanoo Widenius ja kysyy osuvasti:

”Kuka aloittaa pianonsoiton Mozartin pianokonsertoilla?”

Wideniuksen kirja näyttää, miten eri tavoilla voi soittaa flamencon 12 eri paloa eli tyyliä. Mukana ovat yleisimmät nelijakoiset (tientos, tangos ja rumba) sekä 12/4 -tahtilajissa kulkevat (bulerías, seguiríyas, alegrías, soleá ja soleá por bulerías) tyylit.

Kirjasta on jätetty kaikki symbolimerkkien selitykset pois. Perusolettamuksena soittaja tietää ne jo. Vaikka nuottikirjasta onkin kysymys, mysteerin pitäisi selvitä, jos vain sinniä löytyy, sillä Widenius on ottanut kaikki keinot käyttöön. Paitsi että kirjassa on nuottien lisäksi tabulatuurit, löytyy jokaisesta biisistä opetusvideo, jonka saa auki vain kirjasta löytyvällä QR-koodilla. 

”Parhaan hyödyn aloittelija saa kuitenkin, jos kirjan lisäksi on asiansa osaava opettaja, joka auttaa tekniikoiden kanssa”, muistuttaa Widenius, joka on valmistunut myös pedagogiksi.

Englanniksi kirjoitettu nuottivihko on suunnattu kansainvälisille markkinoille. Widenius kertookin e-kirjatilauksia tulleen heti niin Yhdysvalloista, Saksasta kuin Etelä-Amerikastakin. On hämmentävää, etteivät espanjalaiset itse ole saaneet oman musiikillisen perintönsä perusteita selkeästi ja rakentavasti nuotinnettua ja myytyä ulkomaille. Mutta Widenius tuleekin boksin ulkopuolelta: 

”Tarvitaan tämmöinen suomalainen puolikalju blondi näkemään kokonaisuus.”

 

Flamenco guitar lessons VOL I – Compás material (omakustanne, 2023)
Kirjoittaja: Joonas Widenius
Liimaselkäinen kirja, saatavilla myös e-kirjana
Myynnissä Maailman musiikin keskuksen verkkokaupassa: