Backstagella – Artistituottajan käsikirja

|
Image

Kun tapahtuma-ala oli suljettuna koronan vuoksi, jäi aikaa kaikenlaiseen muuhun, myös kirjojen kirjoittamiseen. Kokenut ja työstään palkittu artistituottaja Maiju Talvisto käytti tilaisuuden hyväkseen ja laati oppaan alalle aikoville. Vaikka sopii kirja lukemistoon myös työelämässä jo oleville – aina on hyvä peilata omia ajatuksia ja käytäntöjä kollegoiden mietteisiin ja menetelmiin.

Teoksen sisällysluettelo on selkeä ja hyvin jäsennelty. Käsittelyn piiriin on koottu ilmeisen kattavasti varmastikin kaikki oleellinen ammatista. Teksti etenee luontevasti ja on helppolukuista. Lisäksi kirjassa on merkillepantavan niukasti minkäänlaisia lyönti­virheitä.

Mikrofonin symbolilla merkatut tietoiskut tai vinkit elävöittävät tekstipohjaista esitystapaa, ja muutama kaaviokin on havainnollistamassa tiettyjä hierarkioita tai periaatteita. Kaavioissa ja niihin liittyvissä selityksissä häiritsee hieman niiden satunnaiselta vaikuttava epäjohdonmukaisuus. Selitysteksti ei välttämättä etene piirretyn kaavion mukaisesti ja hyppelehtivyyden lisäksi kaikille selitettäville nimikkeille ei löydykään kaaviosta omaa laatikkoaan tai vastoin päin. 

Eräiden lukujen loppuun kootut, tärkeät näkökohdat tai käsitteet olisi voinut myös listata toisella tavalla. Jollei listalle löydy järjestelyperustetta asioiden merkitysten keskinäisistä painoarvoista, niin aakkosjärjestys olisi tunnetusti erittäin hyvä ja yleispätevä ratkaisu. Se myös helpottaisi jonkin asian löytämistä myöhemmin ja toisaalta vapaut­taisi lukijan niiltä virhetulkinnoilta, että listan kärjessä olisi tärkein asia ja lopussa vähäpätöisin. Tällaisenkin pieneltä tuntuvan asian merkitys korostuu, kun havahtuu siihen, ettei kirjassa ole minkäänlaista asia- tai henkilöhakemistoa, jolla jotakin tietoa voisi jäljittää.

Kirjan alkuun olisi voinut myös aivan rautalangasta vääntää yhden perusasian: kenen palkkalistoilla artistuottaja työskentelee. Nyt asian voi päätellä lukiessaan, mutta selkeä toteamus aluksi olisi ollut paikallaan. Artistituottaja ei kuulu artistin omaan organisaatioon vaan edustaa tilaajaa, jonka järjestämään tapahtumaan artisti saapuu esiintymään. Näin ainakin kirjan perusteella asian ymmärsin.

Lähde- ja liiteluettelot kirjasta löytyvät ja näistä ensinmainittu vahvistaa osaltaan kirjoittajan toteamuksen teoksen alussa: tästä asiasta on kirjoitettu kovin vähän, ja niinpä neljästä nimetystä lähteestä peräti kolme onkin Talviston omia aiempia tuotoksia!

Erinomaista moniäänisyyttä kirjaan tuovat kuitenkin vierailijat – ääneen pääsee viisi hyvin erityyppistä artistia ja peräti kahdeksan erilaisissa tuotannon tehtävissä työskentelevää henkilöä, jotka kukin vuorollaan valaisevat alaa omasta vinkkelistään. Nämä puheenvuorot kannattaa lukea, vaikka ei olisi minkäänlaista aikomusta ryhtyä tuottajaksi.

Pienistä puutteistaan huolimatta Artistituottajan käsikirja on mainio johdatus alalle ja sen kautta on  helppo hahmottaa kulisseissa työskentelevän ammattiryhmän toimenkuvaa. Kokonaisuutena teos on pikemminkin esseekokoelma kuin varsinainen käsi- tai oppikirja. Sellaisenaan se sopiikin paitsi alaa ammattina harkitseville näköalojen avaajaksi, myös niille joilla on edessään vierailu tapahtumaan artistin ominaisuudessa tai rooli teknisen toteutuksen vastuutehtävissä. Sekä niille, jotka ihan vaan uteliaisuuttaan tykkäävät tarkastella aikamme ilmiöitä.

 

Backstagella – Artistituottajan käsikirja

Kirjoittaja: Maiju Talvisto
Kustantaja: Reuna Publishing House (2022)
ISBN10: 9789523551

••• 

Tämä kirja-arvio on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 6/2022.  Jos pidit juttua antoisana tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.