Ei vain johdatus, myös perehdytys

|
Image

Jazzpianokirja sisältää 15 Max Tabellin omaa sävellystä tai trad-pohjalle tehtyä sovitusta, jotka ilmentävät jonkin tietyn keskeisen ilmiön musiikillista perustaa ja olemusta. Sekä jazz-klassikon You Don’t Know What Love Is (Gene De Paul & Don Raye), jota puolestaan käytetään esimerkkinä siitä miten standardia voi sovittaa eri muotoihin.

Esimerkkikappaleiden sisältö puretaan kappaleen jälkeen osiksi, jotka yhtäällä avaavat kappaleeseen sisältyvän ilmiön rakenteellisia perusteita, toisaalla antavat rakennuspalikoita sävellyksen muunteluun tai siitä kumpuvaan sooloiluun.

Sävellyksiin suoraan liittyvän informaation lomassa teokseen on saatu myös mm. perustietoa tyylisuunnista, soittoasentoon liittyvää opastusta, pohdintaa esimerkiksi digitaalisen ja akustisen pianon toisistaan poikkeavista mahdollisuuksista ja rajoituksista, sekä kuuntelusuosituksia kuhunkin ilmiöön kohdistuvia jatkotutkimuksia varten. Esitystapa on selkeä ja tiedon valtaisasta määrästä huolimatta ulkoasu rytmittyy hallitusti. Tilaa onkin käytetty reilusti ja kierresidotun kirjan sivumäärä on päälle 200.

Jazzin osalta kirja lähtee alkeista, mutta aihetta syvennetään jyrkässä kulmassa ja kunnollinen soittimen ja musiikin teorian hallinta lienee etenkin itseopiskelijalle tarpeen.  

Tabellilla on pitkä kokemus sekä yhtyemuusikkona että pop/jazzpianon lehtorina Taide­yliopiston Sibelius-Akatemialla ja tämä sekä näkyy että kuuluu positiivisella tavalla. Jazzpianokirjaan liittyy äänite, jota varten kootussa triossa soittavat Tabellin itsensä lisäksi Antti Lötjönen (basso) ja Joonas Riippa (rummut). Kirjassa on ohjeet äänitteiden kuunteluun.

Itse kirja on myynnissä Books on Demand -nettipalvelun kautta.

 

Jazzpianokirja

Kirjoittaja: Max Tabell
Kustantaja: omakustanne (2022)
ISBN: 978-952-80-4745-2

••• 

Tämä kirja-arvio on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2022.  Jos pidit juttua antoisana tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.