Ida Elina – Popkanteletar

|
Image

Musiikin maisteriksi 2012 valmistunut Ida Elina (Päivi Kujanen, s. 1986) on verraten nuori elämäkerran kirjoittajaksi. Musiikin maisteriksi 2012 valmistuneella artistilla on oletettavasti uraa vielä edessään, mutta korona-aika toi pakollisen katkon esiintymisiin ja antoi aikaa tarkastella jo tehtyä matkaa.

 

Mikäs siinä, henkilö on sujuvasanainen ja teksti helposti luettavaa. Kokemuksiakin on kertynyt niin kotimaan musiikkiympyröistä kuin ulkomailtakin. Vastoinkäymisistä on selvitty, oikeita valintoja pohdittu huolella ja vääriäkin ehkä tehty. Vahva henkilökohtainen usko elämän perustana nousee esille siellä täällä, mutta saarnaamaan kirjoittaja ei ryhdy. 

Sisällön jakaminen aihepiireittäin on looginen ratkaisu, mutta kun erilaiset hankkeet ja päämäärät elämässä ajoittuvat toistensa kanssa limittäin, ei lukijalle piirry selkeää aikajanaa, jota seurata.

Ida Elinan musiikin ystäville kirja avaa pääsyn musiikin ohitse artistin ajatusmaailmaan ja elämään. Mitenkään suoraviivainen ei polku perinteisestä kanteleen soitosta itse itselle luoduksi popkantelettaren tyyliksi ole ollut. Rehellisen ja avoimen tuntuinen teksti etenee arjen tasolla, käsittelee suhdetta musiikkiin, sävellysten ja sanoitusten taustoja, ja kuvailee tunnelmia esiintymisten yhteydessä. Jostakin syystä keikkakuvauksissa toistuu erikoinen itsensä piinaaminen: odotuksissa on täydellinen suoritus, mutta ohjelmistoksi on valittu kerta toisensa jälkeen tekniseltä haastavuudeltaan riskirajoilla olevia teoksia, jotka eivät ainakaan loivenna esiintymistä edeltävää jännitystä.

Kerrottavaa siis on, joskin kertojan iästä johtuen tätä elämäkertaa tuskin luetaan samalla silmällä kuin jo pitkän elämän eläneen merkkihenkilön teosta. Pop-kulttuurissa artistien elämästä halutaan kuitenkin tietää jo varhemmin ja eräänlaisena fanikirjana tätäkin opusta voinee pitää. Siihen kontekstiin sopivat ne hymiötkin, jotka tekstin joukkoon on harvakseltaan sijoitettu.

 

Ida Elina – Popkanteletar

Kirjoittaja: Päivi Kujanen

Kustantaja: Readme.fi (2022)

ISBN: 978-952-373-385-5

••• 

Tämä kirja-arvio on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2022.  Jos pidit juttua antoisana tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.