Ihan tavallisen rokkitähden vuosi

|
Image

Juha Torvinen on kirjoittanut Vasenkätisen päiväkirjan, suomalaisesta rokkielämästä vuoden ajan merkintöjä kirjaavan ja pääosin miehen itsensä ottamien valokuvin kuvitetun teoksen, jonka on kustantanut musiikki- ja viihdealan kirjoistaan tunnettu Docendo.

 

Kirja tarjoaa kurkistusmahdollisuuden Eppu Normaalin kulissien taakse ja sen kitaristin elämään erilaisissa työ- ja edustustehtävissä. Päiväkirja ei pidättäydy vain kirjoitusvuodessa, vaan uraa ja myös edesmenneitä yhteistyökumppaneita (kuten Mikko Saarela, Juice Leskinen ja Mika Sundqvist) muistellaan samalla nykypäivään reflektoiden.

Torvisen yksityiselämästä tarjoillaan vain hyvin tarkkaan rajattu keski-ikäistä seesteisyyttä kuvaava viipale. Esitetyt mielipiteet ovat hioutuneet kulmikkuudesta, olut on alkoholitonta ja kasvisruokailukin mainitaan oikeaoppisesti pariin otteeseen. Ilmeisesti Torvisen nykyelämän suurin draama löytyy katsojana teatterisaleista. Se on aika kadehdittava asiaintila!

Yllättävintä on se, kuinka synkän ja pessimistisen kuvan yhtyeen tulevaisuudesta kirja maalaa. Uutta musiikkia ei synny, ja lopettamista on harkittu jo pitkään ilmeisesti itse kullekin sattuvien innottomien keikkojen jälkeen. Eppu-uran päättymisen jälkeen Torvinen haaveilee CCR:n soittamisesta pitserioissa eli kunnianhimo ei enää puske päälle häiriöksi asti…

Sitä luulisi muutenkin, että Suomen ykkösbändillä olisi fasiliteetit kunnossa: onhan Akulla ollut Ylöjärvellä ihan oikea ”tehdas” jo pian kahdenkymmenen vuoden ajan. Vaan kun Eput alkavat treenaamaan kiertuetta varten, sitä päädytään Popedan alivuokralaisiksi johonkin autotalliin. Tällaiset kirjasta löytyvät arjenharmaat anekdootit yllättävät lukijan.

Samaa itseänsä vähättelevää linjaa kulkee myös Juha Torvisen sinällään sujuva teksti läpi koko kirjan. Jalat maassa -asennetta pitänee ihailla yli 1,5 miljoonan myydyn levyn jälkeen, mutta samalla mieleen hiipii ajatus siitä, että olisiko Eppu Normaali jäsenistöineen onnellisempi ja elinvoimaisempi jos sen jäsenet uskaltaisivat julkisemmin tunnustaa myös tervettä ylpeyttä tehdystä työstä ja sen merkityksestä?

Vasenkätisen päiväkirja on saatavissa niin printtimuodossa kuin kirjoittajan itsensä lukemana äänikirjanakin. Valokuvat ovat kuitenkin teoksessa niin merkittävässä roolissa, että printtiversiota on helppo suositella - myös muillekin kuin Eppu-faneille.

 

Juha Torvinen: Vasenkätisen päiväkirja – Merkintöjä rokkielämästä

Kirjoittaja: Juha Torvinen
Kustantaja: Docenco (2022)
EAN: 9789523822894

••• 

Tämä kirja-arvio on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2022.  Jos pidit juttua antoisana tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.