Jim Pembroke: Just My Situation – Muistelmat

Image

Kotimaastaan Englannista Suomeen 1965 matkannut ja täällä lähes saman tien pop-tähdeksi leivottu Jim Pembroke (1946 – 2021) tarinoi elämästään leppoisasti ja teos kuuluu ilman muuta syksyn nojatuolilukemistoon, jos Wigwamin musiikki on edes jossain vaiheessa elämää kuulunut henkilökohtaiselle soittolistalle.

Ja kyllä lukea kannattaa, vaikka juuri Wigut eivät olisi olleet niin läheisiä – niin monessa eri kokoonpanossa Pembroke ehti nimittäin Suomessa soittaa ja vielä useamman artistin tuotannossa hän on läsnä biisien kirjoittajana tai sanoittajana. Erityisesti jälkimmäisessä hämmästyttää myös näiden artistien tyylillinen kirjavuus, listalla on bändejä Kalevalasta Gringos Locosiin, Hurriganesista Vanhaan Isäntään, ja Royalsista Tasavallan Presidenttiin. Solistien kavalkadi ulottuu Maaritista Kojoon, Sonja Lummesta Timo Kiiskiseen ja Heinäsirkasta Aarno Raniseen! Vain joitain esimerkkejä tässä mainitakseni.

Kotimaisen populaarimusiikkin tietokirja ei ole kuitenkaan kyseessä. Ajankuvaa piirretään ja monenlaisia tapauksia avataan, mutta pyrkimys ei ole pikkutarkkaan historiikkiin tai kronologiseen esitystapaan, vaan sattumat sopasta on poimittu kirjoittajan omien mielenliikkeiden ja assosiaatioiden perusteella. Opus täydentää lukijan tietovarantoa, ei varsinaisesti muodosta runkoa sellaiselle.

Tekstin on kääntänyt Esa Kuloniemi ja jälki on sujuvaa. Vapaasti polveilevaa tarinointia on miellyttävää lukea. Käsittelytapakin on korrekti ja kanssaihmisiä kunnioittava, hyvä niin.

Pembroken ohella kirjan alkuperäistä käsikirjoitusta laati amerikkalainen radiotoimittaja ja musiikkipromoottori Rick Chafen (1950 – 2020), joka siis hänkin kuoli ennen teoksen valmistumista. Pembroken elämän viimeiset vuodet käydäänkin läpi vain lyhyesti kirjan epilogissa, jonka on toimittanut Jarkko Jokelainen. Tämä osuus perustuu pääosin Jim Pembroken lesken Cadyn, sekä hänen tyttärensä Emman haastatteluihin, ja lisäväriä tuovat yhteistyökumppanit Jukka Orma sekä Jussi Tegelman omine muistoineen.

 

Jim Pembroke: Just My Situation – Muistelmat

Kirjoittajat: Jim Pembroke ja Rick Chafen

Epilogin toimittaja: Jarkko Jokelainen

Kääntäjä: Esa Kuloniemi

Kustantaja: Like (2022)

ISBN: 978-951-1-45026-9