Suomalaiset sähkökitaristit – tarkoin valikoitu joukko

|
Image

Kun kaikilta menneiltä vuosikymmeniltä koettaa noukkia jonkin tietyn alan merkkihahmoja haastateltavaksi, on kuin tarpoisi suolla painava rinkka selässään. Jokainen askel saattaa imaista saappaan jalasta ja tasapaino muodostuu jatkuvasta heijausliikkeestä ja hyvästä tuurista.
Jos tuota kysytään mukaan, niin eikös tuotakin ole kysyttävä? Ja jos tuota ei kerran oteta mukaan, niin miksi sitten tämä pitäisi… Rajaaminen on tuskaa.

 

Loputtomien valintojen vaikeuteen nähden Pekka Laine ja Tommi E. Virtanen ovat selvinneet kohtuullisen hyvin. Kansien väliin on saatu liki 60 kitaristia, joista valtaosa on elossa elävien joukossa. Pois lähteneistä on mukaan poimittu Albert Järvinen, Alexi Laiho, Heikki Laurila sekä Petri Walli – aikalaisten kertomuksista piirtyvien hahmojen muodossa. 

Todennäköisesti jokainen kotimaista musiikkielämää seurannut yllättyy jonkun mukaan valikoituneen nimen kohdalla ja yhtä usea nimeää itse muutamia ilmeisiä valintoja, jotka olisi pitänyt saada mukaan. Siltikin kirjan kitaristit edustavat varsin kattavasti eri aikakausia ja tyylisuuntia, on perinteisiä bändikitaristeja, sooloartisteja ja sessiosoittajia.

Haastatteluissa sivuutetaan lähes kokonaan kitaralehdille tyypilliset keskustelut plektra- ja kielivalinnoista tai putkivahvistimen ja mallintavan välisistä eroista. Sen sijaan haastatellut kertovat omasta suhteestaan musiikkiin ja soittamiseen, siitä miten kaikki alkoi ja kuinka harrastus muuttui ammatiksi. Se on mielenkiintoinen ja usein valitettavan vähälle jäänyt katselukulma.

Monen kohdalla huomio kiinnittyy siihen, että sattumilla on ollut ratkaiseva merkitys ryhtymiselle ja suunnanmuutoksille. Jossakin vaiheessa soittelusta on tullut soittamista, johon usein sisältyy käsittämättömiä määriä uskomattoman määrätietoista ja kurinalaista harjoittelua ja oman tyylin hahmottelua.

Toimitustyö on linjakasta. Jokainen haastateltu kertoo osuutensa omalla äänellään. Puheelle ominainen toisto ja löysyys on editoitu pois, jäljellä on kertojan oma ääni ja ydinasia.  Suppeahko kuvaliite opuksen keskellä koostuu haastateltujen henkilökohtaisista arkistoista poimituista muistokuvista. Toimiva ratkaisu, jonka ansiosta historiaan pääsee kurkistamaan myös kuvien kautta. 

Suositeltavaa lukemistoa muillekin kuin kitaristeille.

 

Kirjoittajat: Pekka Laine ja Tommi E. Virtanen

Kustantaja: Tammi (2022)

ISBN: 978-952-04-3540-0

••• 

Tämä kirja-arvio on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2022.  Jos pidit juttua antoisana tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.