Ebtech HE-2 – pörinät pois!

|
Image

Erotusmuuntaja ei kuulosta hirveän innostavalta laitteelta, mutta silloin kun sitä tarvitaan, se on korvaamaton.

Matala hurina tai ikävästi pärisevä staattinen pörinä saattaa johtua äänilaitteen vaatimattomasta virtalähteestä, viasta tai kehnosta toteutuksesta laitteen sisällä, tai sitten ihan perinteisestä maalenkistä. Sellainen muodostuu, kun kahden sähköverkkoon kytketyn audiolaitteen välille kytketään äänikaapeli, jota myöten kahden eri sähkösyötön välinen jännite-ero pyrkii purkautumaan.

Isoissa PA-järjestelmissä ilmiö on tuttu, kun backline kytketään omaan sähkösyöttöönsä ja monitorointi sekä PA omiinsa. Hurina alkaa tyypillisesti viimeistään silloin, kun ensimmäisen backlineen kytketyn soittimen signaali jaetaan myös PA:lle. Koska näin käy tämän tästä, kuuluu DI-boksien sekä vahvistimien linjalähtöjen vakiintuneisiin ominaisuuksiin kytkin, jolla audiomaatto katkaistaan yhdestä lähtevästä signaalista.

Jos vastaava tilanne syntyy äänentoistojärjestelmän jossakin muussa kytkennässä, otetaan avuksi usein erotusmuuntaja tai käytetään esimerkiksi saliäänen ja monitoroinnin väliseen signaaleiden jakoon splittereitä, joissa on valmiina maatonerotus jompaan kumpaan suuntaan lähteville signaaleille.

Hurinaa ei siis suodateta pois, vaan se estetään katkaisemalla siltä etenemisreitti. Perinteisessä passiivisessa ratkaisussa käytetään lisäapuna muuntajaa, jolla myös audiojohtimet saadaan galvaanisesti erotettua toisistaan.

•••

Juuri tästä on kyse Ebtechin HE-2:ssa. Rasia sisältää tulot ja lähdöt kahdelle kanavalle, ja TRS-jakkien takana oleva passiivinen muuntajakytkentä soveltuu niin balansoidulle kuin balansoimattomillekin signaaleille. Valmistajalla on erikseen versiot myös XLR-liittimillä sekä 8-kanavan räkkiviipaleina.

HE-2 on suunniteltu plugijohtojen kanssa käytettäväksi ja se sopii kahden laitteen välisen audiokytkennän erottimeksi, kunhan ne keskustelevat keskenään linjatason signaalilla. Käyttövirtaa rasia ei tarvitse, audiosignaali tekee matkaa ihan omalla voimallaan.

Tietokoneen äänikorttien, dj-asemien ja kosketinsoitinten lähdöt lienevät tyypillisiä tapauksia, joissa EH-2:n puhdistavaa vaikutusta saatetaan tarvita. Kokeilun yhteydessä eliminoin EH-2:lla myös hurinan, joka syntyi kun jaoin etuvahvistimen jälkeen sijoitetulla efektilaitteella signaalin stereoksi kahdelle eri kitarakombolle. Toisen haaran kulku Ebtechin kautta hiljensi brummin tehokkaasti. Siinäpä se.

Hintaluokka: 80 euroa /100 euroa (jakki- / XLR-liitännöin)

Lisätiedot: Musiikki Silfverberg

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 6/2018. Vastaavantyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

Lisää nettiin avattuja laitetestejä näet alempaa tältä sivulta ja voit selata niitä myös tästä.