Proel 100 – ongelmiin on ratkaisuja

|
Image

Proelin 100-sarja tarjoaa audioelämän arkisiin pulmiin apuja sillä periaatteella, että yksi rasia hoitaa yhtä ja vain yhtä tehtävää.

Testinelikon kotelot ovat metallia ja putkimaisen reunaosan alapinnassa on kumikaitaleet,
yläpinnassa taas vastaavat urat. Saman kokoisia rasioita on siten helppo asetella suhteellisen tukevaksi pinoksi.

DI-boksit – aktiivinen Direct100A ja passiivinen Direct100P – lienevät tämän nelikon yleisimmin tarvittavat laitteet. Yhteistä on tulopuolen sovitus instrumenttikäyttöön, tulosignaalin linkitys vahvistimelle vietäväksi, balansoitu lähtö sekä audiosignaalin maaton erotuskytkin. Aktiivisessa 100A-mallissa tulosignaalille voi asettaa tarvittaessa 20 dB:n vaimennuksen, passiivisessa 100P-mallissa taas vaimennuksia on kaksi, -20 dB ja -40 dB.

Käyttövirtansa 100A saa joko phantom-syötöstä tai neppariparistosta. Paristolokeron kantta peittävää lippaa ei ole saranoitu tai tuettu sen kummemmin vaan postimerkin kokoinen pellinpala kiinnittyy vain toisesta päästään yhden ruuvin varaan. Ruuvi kannattanee kiertää aika tiukalle ja luukkua avattaessa taas on syytä olla tarkkana: irrallinen lippa mahtuu myös sukeltamaan aukosta sisään.
Muilta osin parivaljakon mekaaninen toteutus on ammattimaisen asiallinen. Vipukytkimet pilkistävät kyllä pikkuisen rungosta esiin, mutta niin ne tekevät muillakin merkeillä, ja Proelin käyttämä kytkinmalli vaikuttaa joka tapauksessa erittäin jämäkältä.
Audiokantilta laiteparia tarkastellessa ei ole kovin paljoa raportoitavaa: kumpikin toimittaa asiansa lisäämättä soundiin omaa väriään ja dynamiikkaa latistamatta. Toiminnot pelaavat moitteetta, eikä hintakaan ole kallis.

Split100 on tyyppiesimerkki täsmäratkaisusta hieman harvinaisempaan tilanteeseen. Tietyin ehdoin tavallinen Y-johto riittää jakamaan yhden mikrofonisignaalin kahteen kohteeseen, mutta tällainen kytkentä saattaa myös aiheuttaa ongelmia audiolaadulle. Ja jos signaalia tarvitaankin kolmeen kohteeseen, tai jaon yhteydessä alkaa ilmaantua suoranaisia häiriöitä audiolinjoille, on viimeistään syytä ratkaista tilanne erillisellä jakorasialla, splitterillä.

Split100 on varustettu yhdellä tulolla ja kolmella lähdöllä. Tuloliittimen vieressä oleva lähtö on suoraan yhteydessä tuloon ja tätä reittiä myös phantom-virta kulkee läpi. Kahden muun lähdön audiojohtimet on sen sijaan erotettu omilla muuntajillaan, jolloin signaalin jakaminen ei vaikuta alkuperäisen kytkennän impedanssisovitukseen.
Lisäksi muuntajalla erotettujen syöttöjen maattojohtimet voidaan kummankin lähdön osalta katkaista kytkimellä maalenkkien torjumiseksi.
Split100 tarjoaa tarpeelliset ominaisuudet, se hoitaa toimensa kuten pitääkin ja on kaikessa yksinkertaisuudessaan ongelmaton ja pätevä peli.

Phantom100 on vieläkin pelkistetympi tapaus. Sen tehtävänä on syöttää phantom-jännitettä mikrofonille tai DI-boksille silloin, kun etuvahvistin ei sellaista tarjoa. Tyypillinen tilanne esimerkiksi pikkutallentimissa, joissa on liitäntä ulkoiselle mikrofonille, mutta ei phantom-syöttöä.
Käyttövirtaa Phantom100 ottaa sähköverkosta omalla, pakettiin kuuluvalla muuntajallaan. Verkkolaitteen jännite on yhdeksän volttia, mutta käyttötarkoituksen vuoksi virtaa tarvitaan verraten paljon ja muuntajan kapasiteetti onkin 300 mA.
Toistonkin uhalla totean: Phantom100 toimii kuten sen on määräkin ja se hoitaa tehtävänsä kunnialla.

Hinnat:
• Proel Direct100A, 59 €
• Proel Direct100P, 29 €
• Proel Split100, 79 €
• Proel Phantom100, 59 €

 

Lisätiedot: Noretron Audio

verkkosivusto
sähköposti

Rivakat käyttötestit ovat Riffissä julkaistavia lyhyitä artikkeleita tuotteista, joilla on selkeä ja yksinkertainen tehtävä ja useimmiten sen mukainen toteutus. Tämä Rivakka on julkaistu alunperin Riffin numerossa 6/2014. Vastaavia juttuja löydät tuoreeltaan jokaisesta painetusta Riffistä.
 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.