D’Addario NYXL – erityisen kestävät kielet

|
Image

Kielipolitiikan veteraani D’Addario kertoo olevansa syypää 50-vuotiseen, nikkelipäällysteisten teräskielten valtakauteen kitaramaailmassa. Yhtiö kertoo esitelleensä 60-luvulla kyseisen rakenteen, joka nopeasti otti niskaotteen siihen asti kenttää hallinneilta, tummemmin soivilta täysnikkelikieliltä.

Nyt on käsillä kuulemma evoluution seuraava suuri askel – uudenlaisen teräslangan ja nikkelipunoksen yhdistelmä, johon vielä lisätty päälle kieltä korroosiolta suojaava pinnoite. Valmistaja lupaa enemmän kestoa, parempaa vireen pitoa ja enemmän magneettista voimaa, jonka pitäisi antaa lisää särmää sointiin kriittisellä preesens-alueella.

Image

D’Addarion NYXL-kielet on pakattu pareittain kolmeen kieppiin ja tunnistusta varten jokaisen kielen päätehela on oman värisensä. Ensimmäinen havainto kokeilusta on se, että kielet asettuvat paksuudesta riippumatta nopeasti oikeaan jännitykseen, eikä virettä tarvitse alkuun säätää uudestaan ja uudestaan. En käytä kampea itse, mutta rajumpikaan venytys kaulalla ei tempaise kieltä merkittävän alavireiseksi, vain kevyt kiristys muutaman ensimmäisen venytyksen jälkeen on tarpeen.

Sointi on alusta asti tasainen, eikä joillekin pinnoitetuille kielille ominaista sähinää ilmene lainkaan. Varsinaista Tekniikan Maailma -tyyppistä miljoonan kilometrin kestotestiä en ole ehtinyt vielä tehdä, mutta kielillä on soitettu useita viikkoja säännöllisesti ja ne vaikuttavat säilyttävän alkuperäisen sointivärinsä varsin uskollisesti – heti vaihdon jälkeen puhtaalla soundilla linjaan soitettua kitararaitaa ei soundin perusteella erota sokkokuuntelussa myöhemmin tallennetusta.

Minkäänlaista hapettumista ei ole ilmennyt ja kielet ovat säilyttäneet liukkautensa. Kun ne pyyhkäisee soiton jälkeen kevyesti puhdistusliinalla, ei metallia näytä juurikaan irtoavan ja se vähäinenkin kankaaseen tarttuva tumma väri on silmämääräisesti arvioituna peräisin nauhoista. Kun setin hintakin on sangen sopuisa, ei omakaan kokeilu muodosta suurta riskiä.

Hinta: 12,90 E

Lisätiedot: F-Musiikki
 

Rivakat käyttötestit ovat Riffissä julkaistavia lyhyitä artikkeleita tuotteista, joilla on selkeä ja yksinkertainen tehtävä ja useimmiten sen mukainen toteutus. Tämä Rivakka on julkaistu alunperin Riffin numerossa 4/2014. Vastaavia juttuja löydät tuoreeltaan jokaisesta painetusta Riffistä.
 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.