ZT Lunch Box Acoustic– napakka pikkupeto

|
Image

ZT Lunch Box Acoustic on akustisen kitaran kaksikanavainen pikkukombo, johon voi instrumentin lisäksi liittää myös mikrofonin. Useista eksoottisten erikoispajojen tuotteista poiketen kyseessä ei ole käsin koottu putkivahvistin vaan puolijohde- ja digitaalitekniikkaan perustuva nykypeli.
 

Analogisen gain-säätimen jälkeen signaali muunnetaan digitaaliseksi (44,1 kHZ, 24 bittiä) ja niin sävynsäädöt kuin plate-tyyppinen kaikukin toteutetaan digitaalisesti. Kierronestosuodin sen sijaan on analoginen ja valittavana on kolme valmista vaimennusta eri taajuusalueilla, tai suotimen ohitus.

Lunch Boxin ääni on iskevän napakka ja erittäin selkeä. Kuuden ja puolen tuuman kaiutin ei bassoja paisuttele, vaan alarekisteri on kuivakan asiallinen, jopa pureva. Syvää tukevuutta bassosoinnissa ei ole ja lisäksi bassopuoli on lujempaa soitettaessa herkkä säröytymiselle, myös ulkoista lisäkaappia käytettäessä. Keskialue soi tasaisesti ja diskanttikin tekee oikeutta kielten helinälle.

Image

Sävynsäätimet ovat tehokkaat ja kierronestosuotimen kolme erilaista vaimennusta palvelevat myös sävyn muokkauksessa. Kaiku seuraa äänensävyn säätimiä, eikä esimerkiksi tummaksi himmennettyä suoraa sointia saa maustettua kirkkaalla kaiulla tai päinvastoin, mikä toisinaan antaisi sopivaa kontrastia. Isompi miinus kirjataan kohinoista, joita alkaa ilmaantua, kun master volumen kääntää kello kahden tuolle puolen.

Image


Plussaa ovat 12 voltin phantomsyöttö, joka laajentaa käytettävissä olevaa mikrofonimallistoa kondensaattoriosastolle (vaikka kitaran pietsomikin tueksi), sekä kuulokeliitäntä joka palvelee myös linjalähtönä.
Lunch Box Acoustic toimii myös mainiosti jazz-kitaran ja erityisesti mandoliinin vahvistimena. Viimeksimainitun korkeampi ääniala tuntuukin istuvan Lunch Boxille kuin nakutettu. Valmistaja hehkuttaa pikkuvahvistimensa äänekkyyttä, mutta itse viittaisin kintaalla moiselle. Lunch Box on parhaimmillaan, kun volumet pidetään maltillisina ja silloin kyseessä onkin oikein mainio pikkuvahvistin.

Lisätiedot: Soundtools

Artikkeli on julkaistu alunperin Riffin numerossa 7/2010, mutta se kierrätettiin nyt nettiin ZT -vahvistimien maahantuojan vaihtumisesta kertovan uutisen liitännäisenä. Sama vahvistinmalli on edelleen valmistuksessa.

Kuvat: Tommi Posa / Riffi