Stagg Gel Control – älä tule paha sointi, tule hyvä sointi

|
Image

Rummun virittäminen on periaatteessa yksinkertaista puuhaa, mutta melko usein siinä törmää silti pulmiin. Kun siirrytään keikkapaikasta toiseen, muuttuu ympäröivä akustiikka eikä edellisen keikan vireillä ehkä pärjää uudessa ympäristössä. Päänvaivaa tuottavat havainto siitä, että eilinen pitkä ja soiva vire ei tänään mahdukaan estradille ja samanaikainen ounastus siitä, että huomenna sitä jo ehkä taas tarvittaisiin.

Soundi voi olla periaatteessa hyvä, mutta ääni kestää liian pitkään, eikä aikaa tai halukkuutta koko setin virittämiseen ole.
Toisinaan virittäminenkään ei tuota haluttua tulosta. Kalvo ei suostu ehkä ollenkaan asettumaan uuteen vireeseen, tai se ei jännity tasaisesti, kun paikallinen venymä tai jokin muu syy tekee haittaa.

Liian pitkää sointia vaimentavien teippipatenttien tilalle Stagg tarjoaa Drum Gel Control -hyytelöä: pehmeää sitkasta materiaa, joka tarraa kalvoon kiinni tiukasti ja rauhoittaa sen värähtelyä.
Yhdessä paketissa on viisi 25 mm leveätä ja 45 mm pitkää, lakumatosta leikatun näköistä neliskanttista palaa. Yhden palan paino on noin neljän gramman luokkaa.

Vaimennushyytelö painetaan tiiviisti kalvoon kiinni ja paikkaa voi hakea samaan tapaan kuin alussa mainittujen teippisysteemienkin kanssa tavataan tehdä. Erona on se, että Gel Control on tehokkaampi ja yhdellä palalla saa jo huiman vaimennuksen, kun valitsee sopivan sijoituskohdan.

Kokeilua helpottaa se, että geelityynyn voi irrottaa ja painaa uudestaan kiinni useampaan kertaan ennenkuin sen tarrauskyky hupenee ja se alkaa repsottaa irti kalvosta. Kyse ei ole kuitenkaan kertakäyttöisestä aineesta, sillä pölyä ja kalvosta irtoavia hitusia itseensä keränneen pinnan voi puhdistaa miedolla saippuavedellä, jonka jälkeen vaimennin tarttuu jälleen lujasti kiinni kalvoon.

Liikaa soiva rumpu on monesti hankala niin soittajalle kuin miksaajallekin, ja esimerkiksi studiossa erityisesti virvelin soivuutta on usein tarpeen muutella kappale kappaleelta. Gel Control on tähän oiva apu, ja sillä on verraten helppo etsiä kalvosta nopeasti sellainen kohta, jossa ylimääräinen huuto vaimenee, mutta rumpu ei kuoleudu tumpuksi vaan sointiin jää vielä mukavasti ilmaa.

Valmistajan mukaan tyynykkeet sopivat myös symbaaleiden vaimennukseen, ja kyllä ne tuntuivat siinäkin toimivan. Erityisesti pienikokoisen symbaalin hallittu ja osittainen sammuttaminen on vain ylisummaan hankalampaa kuin rummun ja helposti tuloksena on kokonaan kuoleutunut, tylppä ja klonkku soundi.
Mutta yksistään jo rumpujen kalvokontrollin nimissä tällainen tarvikerasia kannattaa hankkia rumpalin kapulapussissa kuljetettavaksi tai studion hyllylle pahan päivän varalle.

Hinta: 8,95 €

Lisätiedot: Millbrook Musiikki

Rivakat käyttötestit ovat Riffissä julkaistavia lyhyitä artikkeleita tuotteista, joilla on selkeä ja yksinkertainen tehtävä ja useimmiten sen mukainen toteutus. Tämä Rivakka on julkaistu alunperin Riffin numerossa 1/2015. Vastaavia juttuja löydät tuoreeltaan jokaisesta painetusta Riffistä.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.