Yamaha MA2030 – hyvin pelkistetty

|
Image

Kun äänentoistofirman tai tilausravintolan varauskirjassa on merkintä hääjuhlasta, yhdistyksen vuosikokouksesta tai firman koulutuspäivästä, tarvitaan usein pientä ja yksinkertaista mikseriä, jota kuka tahansa osaa käyttää. Siinä olisi hyvä olla liitännät yhdelle mikrofonille ja taustamusiikkisoittimelle, ehkäpä myös tilapäisesti älypuhelimelle tai mp3-tallentimelle, josta jonkun esityksen ääni halutaan kuunnella.
 

Ja koska miksaajaa ei paikalla ole, olisi eduksi että musiikki vaimenisi automaattisesti aina, kun joku keksii tarttua mikrofoniin jakaakseen ajatuksensa.

Hyvinpä näyttää Yamaha tuntevan nämä arjen tarpeet, sillä MA2030-mikserivahvistin vastaa tuollaisiin toiveisiin. Mikrofoniliitännän lisäksi siinä on tulot kolmelle linjatason stereosignaalille, joista ensimmäinen on etulaidassa minijakkina ja kaksi muuta takapanelissa RCA-liittimin.

Käytössä on aina mikrofoni sekä yksi kytkimellä valittu linjatulo. Molemmille äänilähteille on oma volumensa ja lisäksi etulaidassa on iso hanikka päävoimakkuudelle. Yksinkertaiset basso- ja diskanttisäätimet täydentävät paletin.

Mikrofonin signaali prosessoidaan aina bassoleikkurilla (12 dB / oktaavi, < 120 Hz) ja kierronestoautomatiikalla. Takalaidan dippikytkimellä voi lisäksi kytkeä päälle duckerin, joka vaimentaa automaattisesti taustamusiikkia 24 desibeliä puheen ajaksi. Käytännössä ducker toimii nopeasti, mutta silti miellyttävän loivasti vaimennukseen mentäessä, eikä taso poukkoile puhujan pitäessä lyhyitä tuumaustaukoja vaan palaa verkalleen ajan kanssa sitten, kun puhe on pidetty.

Eri laitteet saattavat antaa radikaalisti erilaisia signaalitasoja, ja sen vuoksi stereotulojen keskinäisiä tasoja voi passata toisiinsa yksinkertaisella yhden nupin ohjelmoinnilla. Valitsimen kääntö ohjelmalähteeltä toiselle ei kyllä muutoinkaan ole suoraviivainen loikka, vaan laite häivyttää vanhan musiikin pehmeästi alta pois ja uittaa uuden tilalle.

Image

MA2030:n vahvistimet ovat nimellisteholtaan 60-wattisia ja tavallisten matalaimpedanssisten kaiuttimien syötön lisäksi laite voi ruokkia asennuskäytössä yleisiä 70 ja 100 voltin kaiutinlinjoja.
Käyttötapa ja esimuokkaus tietyille Yamahan kaiuttimille valitaan takalevyn dippikytkimillä.

Asennuskäyttöön soveltuu myös hieman sokeripalaa muistuttava euroblock-liitäntä toisen mikrofonin käyttöä varten. Kakkosmikrofonille on oma tasotrimmerinsä takalaidassa ja oma duckerikin löytyy. Jos käytössä ovat molemmat mikrofonit yhtä aikaa, on etulaidan mikrofonilla ensisijainen kuuluvuus.

Näillä eväillä Yamaha MA2030 on todella käytännöllinen ja moneen tilanteeseen ketterästi soveltuva pienen äänentoistojärjestelmän keskus. Sen pariksi valmistajalla on tarjota myös PA2030-päätevahvistin, rinnakkaislaite ilman MA:n mikseritoimintoja.


MA 2030: hintaluokka 400 €
PA2030: lisävahvistin 300 €

Lisätiedot: Yamaha Commercial Audio Suomi, yhteydenotto sähköpostilla

 

Rivakat käyttötestit ovat Riffissä julkaistavia lyhyitä artikkeleita tuotteista, joilla on selkeä ja yksinkertainen tehtävä ja useimmiten sen mukainen toteutus. Tämä Rivakka on julkaistu alunperin Riffin numerossa 5/2014. Vastaavia juttuja löydät tuoreeltaan jokaisesta painetusta Riffistä.
 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.